Är du den ruttna mandarinen?

Inlägget är ett kommersiellt samarbete med
TwoSisters Consultation

Vi hade Bertills & Jungs första jullunch på Strampen i fredags, förra veckan. Hela gänget från Rådhusgatan 21 var på plats för att avnjuta en välsmakande lunch. En liten stund av lugn och ro mitt i den pågående julruschen. Vissa fredagströtta, vissa glada, vissa både och.

Just nu är vi fem stycken som jobbar hos oss. Jag, Anna, Elin, Nina och Hanna. Även om vi är helt nya för varandra har vi hittat ett bra sätt att jobba. Som egenföretagare är det värdefullt att ha bra folk omkring sig. Att ha någon att bolla idéer med, älta med, gnälla med, skratta med, äta med, skrika med – jag behöver det för att känna arbetsglädje. Ensam blir jag självkritisk, osäker, snudd på galen.

Har tänkt mycket på just arbetsglädje under veckorna som har gått eftersom jag har lärt känna Jenny Julin och Anna Nordmyr genom ett gemensamt jobbprojekt (ni kanske är bekanta med dem från YourCoach?). De jobbar som arbetshandledare här i Österbotten och har lärt mig så himla mycket nytt om gott arbetsklimat som jag faktiskt inte hade tänkt på. Speciellt om gnäll.

Jag skrev tidigare i höstas att jag har märkt att jag i vissa perioder kan bli rätt gnällig (stackars Anna). Fick mig en mental bitchslap när Jenny en gång i förbifarten sa ”Nee-e, gnäll på arbetsplatsen fyller faktiskt INGEN funktion – det ger INGENTING”. Försökte därefter att minimera gnället. Under åren har jag själv jobbat med sådana, på flera olika arbetsplatser. Ni vet sådana som aldrig kommer ur gnällspåret. Som gnäller sig igenom dagen. Veckan. Året. Livet. Man vill liksom inte hamna där själv. En som drar ner stämningen på arbetsplatsen (även om jag stundvis är där just nu – så svårt att komma ifråååån).

Hellre vill jag ju bli en sådan som folk vill jobba med! En som folk får energi av! Som tillför syre i rummet och gör andra glada! Som höjer motivationen och berikar! För faktum är att jag faktiskt alltid tycker att alla jag nu jobbar med är sådana.

Blev tillfrågad om jag vill klippa Jennys och Annas podd när de nyligen lanserade sitt nya koncept ”TwoSisters Consultation”. ”Såklart!” sa jag, eftersom jag tycker att det här är så otroligt intressanta frågor. Att man trivs på jobbet är av högsta vikt. Att vi vet hur vi ska göra för att skapa trivsel är ännu viktigare.

Nå, vad jobbar Jenny och Anna med? Kort sagt kan man kanske säga så här: Om frågorna här nedan besvaras med ett ”Ja”, så kan man med fördel kontakta TwoSisters Consultation och kolla huruvida arbetshandledning eller organisationskonsultation kan hjälpa er framåt.

Behöver ni hjälp med förändring? Jobbar ni mera parallellt än tillsammans? Har ni hög sjukfrånvaro? Känner du dig ensam i din yrkesroll? Trivs du inte på arbetsplatsen? Finns det samarbetsproblem mellan människor? Förekommer det mycket gnäll?

Under hösten har vi också översatt några broschyrer för ett annat företag om stress och välmående i relation till produktivitet. Sambandet mellan glada och friska medarbetare och hög produktivitet är ju så sjukt tydligt. Om folk mår bra så gör de bättre ifrån sig. På något vis känns det fint att se att företag börjar få upp ögonen för det här med arbetsvälmående och arbetsklimat – att det är något som vi ska värna om! Krasst sagt så gör företagen bättre vinst om folk känner sig lyckliga, friska, starka. Alla vinner.

Roligt att den här tjänsten nu också finns i Österbotten!

För mycket kan lösas genom en stämningsfull lunch och öppenhjärtliga samtal en fredag eftermiddag över tända ljus. Spy irritationsgalla, trösta, skratta och mysa. Men ibland kanske det uppstår större fnurror på tråden som man behöver lösa med utomstående partners. Om den dagen kommer – då vet jag nog minsann vem vi kommer ringa. För härligare och tryggare typer än Jenny och Anna finns knappast på det här området.

Varsågoda att lyssna på det allra första avsnittet av TwoSisters-podden!

#1: Är du den ruttna mandarinen i fruktskålen?

Gnäll på arbetsplatsen – leder det någon vart överhuvudtaget? Vad är skillnaden på gnäll och klagan? I det första avsnittet av Two Sisters Consultation-podden blir det också diskussioner kring arbetsklimat. Vad kännetecknar ett gott arbetsklimat? När trivs vi som bäst på jobbet? Hur ska vi göra för att främja produktivitet och välmående? Jenny Julin och Anna Nordmyr reder ut vems ansvar det är att alla trivs på arbetsplatsen.

Här kan du läsa mer.
Och glöm inte att gilla på Facebook!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.