Kärlek är kärlek är kärlek .

Lifestyle by Sofia Ylimki Photography -173.jpg

Ibland blir man så överraskad – och trött – när samma gamla debatter blåser upp, år ut och år in. Återigen var det här med homosexualitet på agendan i Kristinestad. Prästers torra uttalanden. Andra prästers suveräna uttalanden. Arga unga. Arga gamla. Insändare. Svar på insändare. Folk som skriver ut sig ur kyrkan. Folk som skriver in sig i kyrkan. Intervjuer i tidningarna. Hetsig diskussion på fejan.

Likes! Hårda ord! Wow! Usch!

DU HAR FEL!
NEJ, DU HAR!

Vi har sett det förr. Och vi kommer få se det igen.

Och om jag ska vara riktigt ärlig med er, så får jag lite (nej, många!) kliande exem i nacken. Här försöker man jobba hårt på bilden av Österbotten som framtiden, men så kommer det alltid någon sabla mossråtta och dänger religiösa fördomar eller vaccinmotstånd i fejset. Man ba: Tack så mkt för hjälpen.

Läste intervjun med Patrik Hagman i ÖT. Om hur komplicerat det är att tolka bibeln i den här typen av frågor (på samma sätt som med skilsmässor, kvinnliga präster etc.). Med all rätt blev det en livlig diskussion i Kristinestad. Förstår att många är så trötta på att vi ens behöver diskutera sexuella läggningar 2019. Vem skulle inte tycka det när nivån är vad den är?

Men om vi nu för en gångs skull sku ta ett kort kliv ovanför den bibliska tolkningen (förstår att det ur ett teologiskt perspektiv är komplext, vilket framgår i artikeln ovan), men i den värld vi nu lever i – med alla de svårigheter mänskligheten tampas med – ska vi verkligen lägga energi på att kväva kärlek? Ska vi verkligen göra det?

Kan inte låta bli att undra varför vi håller på så här. När det är så enkelt att kärlek är kärlek är kärlek. All kärlek är bra kärlek! Nu är det här inte den mest djuplodande analysen (ni får ursäkta – jag hade väckning 4.45), men det finns så mycket SKIT i den här världen när man tänker efter. Det finns svält, cancer, barnarbete, epidemier, klimatkriser och människor som dör i armarna på sina älskade. Och här står vi som grottmänniskor och diskuterar vem som har rätt att vara kära i varandra. Vem som ska få leva ihop och vem som ska .. ööö .. leva ihop och skämmas?

Liksom tänk!

Det övergår mitt förstånd att vi människor är så korkade. Att vi bara inte kan lyfta huvudet ovanför regler – skrivna som oskrivna – och gamla sanningar. Att vi inte automatiskt tänker ” Wow, två människor som hittar trygghet och glädje i varandra – vad härligt!”. Att vi istället ska positionera oss med ställningstaganden som direkt kränker andra. Två människor som älskar varandra – hur kan det någonsin vara fel?

Vi måste väl rimligtvis ha annat att diskutera inom kyrkan och den kristna gemenskapen?

Skickar en varm måndagskram åt alla (också till grottmänniskorna – de kanske behöver det mest, sist och slutligen!). Kom ur era arga gamla juttur, så kan vi ha riktigt roligt (speciellt i Österbotten, ehehe).

6 reaktioner till “Kärlek är kärlek är kärlek .”

  1. Jaaa’aa. Den där frågan ställer jag mig alltid när dylika debatter uppstår. Hur kan kärlek i den värld vi lever i vara fel? Jag tänker mig att Gud skulle ha förmåga att prioritera. Att fördöma kärlek mellan vuxna människor skulle ligga långt nere på prioriteringslistan, speciellt med tanke på hur mycket i världen som är rent åt helvete.

  2. Linn! Det här inlägget MÅSTE publiceras i VBL och ÖT. Så jävla vettigt inlägg = fler (ALLA) måste få ta del av det. ❤️

  3. Precis. Något jag undrar är hur i h-sike folk är funtade som orkar haka upp sej på en annan människas sexliv. För i slutänden är det ju det som kommer upp som så fel och onaturligt, sexet, man och man, kvinna med kvinna. För vänskap mellan samma kön klagar ju ingen på. Åh sucka mitt hjärta, jag kunde inte vara mindre intresserad av vad, hur och vem den jag möter ligger med. Är du en bra människa gillar jag dej, är du det motsatta så troligtsvis inte. Sen om du passar eller inte in i ett gammalt förlegat synsätt påverkar inte mina känslor för dej. Evolvera Finländare, snälla utvecklas lite till bara.

  4. Hur kan en gud ha sån makt? En man som man aldrig sett i verkliga livet? Jag tror på det jag ser här och nu! Så, hur fasiken skall denna gud då kunna få bestämma vad som är rätt o fel!? Och hur kan andra människor tycka sig ha rätten att bestämma vad som är rätt o fel angående kärleken? Ja, så många frågor men jag har svaret. Kärlek är kärlek! Precis som en färg, leksak, kläder är bara vad det är och inte könindelat. Precis lika är det med kärleken! Punkt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.