33 sanningar från 33-åringen.

Processed with VSCO with c1 preset

I dag är min trettiotredje födelsedag. Det betyder att jag inte längre kan klassas som ung och lovande, utan önskar hädanefter tituleras som gammal och vis. Under mina 33 år på jorden har jag fått en och annan aha-upplevelse. Nedan följer ett litet axplock.

1. Det finns ingenting charmigt med morgonens frukostsmulor på eftermiddagen. Man kan också översätta det till: Städa efter din skit genast. Skiten blir bara värre ju fler timmar som passerar.

2. Den som är snällast vinner alltid i längden. Den som är störst, snyggast och starkast kanske glänser i stunden. Men snällhet är ändå det som folk minns bäst (till och med flera år efteråt).

3. Ibland kan meningen med livet vara att man ska sova dygnet runt, vrålsjunga på dansgolv och dricka orimliga mängder sprit. Det adderar också något till livet. Alla perioder av livet behöver inte vara produktiva och sunda.

4. Hela livet blir lite mer spännande om vi utgår från att det bästa inte ännu har hänt. Jag brukar gå omkring och tänka att något stort är på väg att hända (skit samma om det inte händer – huvudsaken är att vi tar ut glädjen i förskott!)

5. .. vilket för oss till: Ta alltid ut glädjen i förskott, så får vi i alla fall glädjas en liten stund ifall det skiter sig längre fram. Att panta på glädje är onödigt. Man blir ju inte mer besviken för att man en gång varit glad.

6. Att högt erkänna sina misstag är en sympatisk egenskap som många uppskattar. Försöker själv säga ”Förlåt” så ofta jag kan. Och erkänna när jag måkar. Vilket jag gör precis hela tiden (så gör man när man försöker sig på mycket nytt). Blir själv glad när folk lägger upp handen och tar på sig skulden. Finns en sorts styrka i att våga det.

7. …och med det menar jag inte att man ska gå omkring och be om ursäkt för sig själv och ta på sig all skit som kastas runt i rummet. Inte alls! Utan jag menar kanske mer att våga visa att inga människor är flawless. Misstag är en del av människan. Också en del av dig och mig.

8. Och på tal om att inte ta någon skit: Det mest effektiva sätt att tysta ner dåliga vibes är att kill them with kindness. Har aldrig misslyckats med det (här kan vi upprepa punkt 2).

9. Ofta finns det enkla lösningar på orimligt stora problem. Som till exempel att gå och lägga sig. Många gånger gör jag saker så fruktansvärt mycket större genom att försöka lösa dem sent på kvällen. När en rimlig lösning bara är att duscha, äta tre smörgåsar och sedan sova på saken. Nattsömnen kommer ofta med magiska lösningar.

10. Att lyssna på musik från sina mest bekymmerslösa perioder i livet är en otippad källa till energi. Skiter i att Spice Girls och BSB inte var musikaliska genier (eller var de?) men de tar mig tillbaka till en tid där det bara fanns liv och lust. Flyger nästan ur bilen när radion spelar typ Ushers Yeah (HAHA!) eller annan låt som ofta kom på krogen när vi var wild and free and 18 år.

11. Kom ihåg: Ofta blir det värre innan det blir bättre.

12. När man ska göra något läskigt, eller påbörja en förändring, så ska man inte sitta och vänta tills ”man är reeedo”, eller ”vänta på ett tecken” (eller vad nu folk gör). Man ska BA GÖ DET. Snabbt.

13. När jag blickar tillbaka på sånt jag har oroat mig för under åren, så har jag i regel oroat mig heeelt i onödan i 90 % av fallen. Det borde man ta med sig in i framtiden. Det låter så lätt, men GOSH vad det är svårt!

14. Inte ens tatueringar är permanenta 2019. Det är okej att ändra sig.

15. Jag tror så här: Vill man ha hjälp från människor omkring sig, så måste man själv dra upp folk nerifrån. Genom att sträcka ut dina händer och hjälpa andra kommer du också att belönas. Man kan inte bara få – man måste också ge. Man kan tycka att det är cheesy, men talesättet ”real queens fix each other’s crowns” är faktiskt sant.

16. När kroppen smärtar försöker den säga något. Och då kan det vara smart att försöka uppfatta vad.

17. Man blir bara fulare med åren. Passa på och njut av din skönhet medan du kan. NÅ NÄ. Men ni fattar. Alla foton från förr – hur gulliga vad vi inte? Medan vi gick omkring och var missnöjda? Så löjligt asså. I dag är den snyggaste dagen. Vi säger så, va?

18. För att jag ska orka hålla motivationen uppe måste jag få omge mig med folk som är några nivåer smartare än mig. Om ingen i mitt liv utmanar mig intellektuellt så ruttnar jag inifrån. Vill gärna smittas av nya infallsvinklar.

19. Man kan snåla på mycket här i livet, men inte på god mat.

20. Det kan vara bra att öva på förmågan att se lugn och härlig ut, även om man egentligen vill gå loss med handflatorna på personen framför. När jag är skitarg brukar jag köra samma teknik som på förlossningarna: Håll käkarna riktigt lösa! Utskällningar brukar aldrig löna sig, tyvärr. Tror du tackar dig efteråt om du tänker ”löööösa käkar, löööösa köka, slappna aaaav i käkarna”.

21. Jag vågar säga nästan vad som helst – bara jag ler samtidigt. En gång sa jag ”Det du just sa var en av de mest sexistiska och kränkande meningarna jag någonsin har hört”. Det skulle jag aldrig ha vågat med seriös min. Babysteps, babysteps. Fick en ursäkt och stämningen blev inte förstörd (när jag blir stor ska jag våga mer – detta är en god början).

22. Klackskor är så fruktansvärda när man tänker efter (liksom tänk att vi går med på att gå på obekväma pinnar!). Men jag använder dem ändå, för jag tycker det är så sjukt snyggt. Allt dåligt måste man inte sluta med. Man kan bita ihop och vara snygg.

23. Gamla tanter är ibland lika jävliga som gubbar. Och gamla gubbar är ibland precis lika mysiga som tanter.

24. Läs inte bara faktaböcker om du vill bli en smartis. Läs också fiktion. Läs mer fiktion! Faktaböcker erbjuder sällan det mänskliga perspektivet (och sällan olika perspektiv) som ändå är utvecklande för intellektet. Personligen orkar jag inte med självbiografier längre. Sällan de är riktigt lika bra som fiktion nu för tiden.

25. 90 % av min ångest går att bota med en lenkki. Svett och pulshöjning är som magi för mig. På något sätt så ofattbart, men ändå så självklart. Och ändå glömmer jag det hela tiden! Att den snabbaste ångestdämparen är att knyta mina löparskor.

26. Jag tycker inte om djur för att jag är rädd att de ska lukta lite suspekt. Och att jag ska spy rakt ut. Och så är jag livrädd för att de ska bita mig. Och det får jag bara acceptera: Jag kommer inte att bli en stor djurvän, tyvärr. Alla djur känner min rädsla och ba DRAR SÅ FORT DE SER MIG.

27. Snåla aldrig med komplimanger. Men slösa inte heller (hatarrrr tomma komplimanger, men när du på riktigt tycker något är trevligt – säg det högt!).

28. Små gester skapar den stora bilden. Tänker till exempel på min frissa Emma som mötte mig med tulpaner och choklad i morse när jag kom till frissan, för hon visste att det var min födelsedag! Tänk så snällt! Anna är också väldigt bra på små gester som gör stor skillnad. Ett litet doftljus här, ett mellanmål där. Underskatta inte de små detaljerna!

29. Man ska inte böja sig i alla riktningar för folk som ändå aldrig är nöjda. Man ska ge det några vändor i början. Men i något skede får man bara inse att det inte spelar någon roll vad man själv gör, för missnöjet finns där oavsett. Här får jag jobba hårt. Ofta.

30. Superviktig insikt: Ingen ser på mig med så stränga ögon som jag själv. Andras bild av mig är i regel mycket bättre än min egen. När jag tänker att jag har FÖRSTÖRT ALLT eller gjort något SUPERHEMSKT, så har jag sällan det.

31. Underskatta aldrig kraften i att gå och lägga sig 21.00.

32. Säg alltid hej när du ser folk som ser bekanta ut – oavsett om de är bekanta eller ej. Hälsa hellre en gång för mycket än en gång för lite. Brukar hälsa på de flesta här på Brändö (inte för att jag känner någon, utan för att jag tycker att det vore mysigt med en sån kultur – att alla säger hej när man möts). I morse på väg till dagis småpratade jag och My först med en tant och sedan med en fabo. Ett hej blir ju oftast lite mer (om man går lika långsamt som My) och det inger .. en sorts trygghet?

33. Att vara vuxen är att äta så mycket godis man vill, komma hem hur sent man vill, glo på tv hur länge man vill, klä sig hur man vill, handla precis vad man vill, bo hur man vill och säga vad man vill, men det roliga är ju att man sällan vill.

 

Och hörni: ATT LEVA ÄR BÄST!

6 reaktioner till “33 sanningar från 33-åringen.”

  1. Hipp hipp hurra och grattis på födelsedagen! Och vilken bra lista, den gjorde morgonen lättare för en lite orolig själ i en omvälvande tid (har exakt tvärtemot vad du skriver gått och väntat på ett tecken, lite omedvetet men ändå – fast tecknet kom och nu verkar allt lösa sig till det bästa ändå!).

    Applåderar annars ivrigt punkt 24 om att läsa fiktion! Jag har träffat folk som på allvar säger att de inte läser skönlitteratur för att man inte lär sig något av det. Tänker att deras läsförmåga på något vis måste vara mycket begränsad. ”Skönlitteratur är facklitteratur om människan”, som det står vid ingången till litteraturvetenskap vid ÅA.

  2. Så bra lista! Ska ta dem till mej även som snart 32-åring. Grattis på födelsedagen och så sjukt stort grattis till ert företag också, djupt imponerad hur bra ni verkar ha fått spinn på det ☺️

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.