Hur kan man låta bli att rösta?

Skärmavbild 2019-02-14 kl. 22.59.54

Läste Stig Nygårds ledare i Vasabladet i morse och förfärade mig en stund. Det finländska valdeltagandet är ju inte känt för att vara skyhögt. Kring 70 % av de röstberättigade har röstat i de senaste riksdagsvalen (hela 87 % röstade i Sverige!). Det betyder att över en miljon finländare låg hemma i soffan på valdagen. Ack, du skamliga tanke.

Här lever vi med världens rättigheter och möjligheter. Och så finns det så där många som bara inte orkar. Såklart finns det andra orsaker också. Man kan bli sjuk och man kan få oväntade förhinder. Men min magkänsla säger ändå att en miljon finländare inte fick noro den dagen.

Stig spekulerade i om politikens innehåll helt enkelt inte engagerar finländarna, eller om de nuvarande påverkningsmöjligheterna upplevs som långsamma och krångliga. Ibland tycker jag att jag inte fattar ett dyft av politiska processer, men då har jag tack och lov Anna som kan hålla fina föreläsningar och sedan är jag med på kärran igen. Men hur jag än vänder och vrider på saken, så fattar jag inte HUR MAN KAN LÅTA BLI ATT RÖSTA I VAL.

Obegripligt.

Vi har ett riktigt supervalår framför oss. Först riksdagsvalet i april. Sedan EU-val i maj. Och den som lever får se om vi maxar med ytterligare ett landskapsval. Och bor du dessutom i Korsholm så har du en huisit spännande folkomröstning att delta i i mitten av mars (hoppas verkligen att Korsholmarna förstår att det är viktigt att rösta!).

Jag tänker så här: Just nu är det så mycket i Finland, Norden, Europa, världen som kan bli bättre. Vi som ändå har någon form av empati och framtidslust får inte försoffa oss när det kommer till valdeltagande. Vi ska rösta! Och vi ska rösta på bra typer! Som kan göra den här världen till en framtid som vi vill leva i.

Vi ska ta det här på allvar!

Vi ska fråga våra kandidater hur de står i frågor som är viktiga för oss. Vi ska ta reda på och engagera oss. ”Nä, men jag bryr mig inte om politik”. Eller ”politik är så tråkigt”. Hallåå, politik är inte bara politik. Politik är ju ramarna för hela vår vardag! Att välja rätt människor på de poster som ska bestämma hur våra liv ska formas – det är en av våra viktigaste uppgifter som medborgare.

Vem vill du att ska bestämma över hur våra dagisar ska funka? Hurudant system vi ska ha när vi förlorar jobbet. Hur våra fammon ska ha det på sitt boende. Hur vi ska hjälpa folk i nöd. Hur vi ska tänka kring klimatfrågor. Hur vi ska stöda inhemska företag. Vad är dina viktigaste kriterier?

Vi har lite på 50 dagar kvar tills riksdagsvalet och nu börjar snart valkampanjerna köra igång på allvar. Nu ska vi ställa de här frågorna till oss själva. Till varandra. Till våra kandidater. Hurudan vardag vill vi skapa i Finland under de kommande fyra åren?

Vem du röstar på bryr jag mig faktiskt inte om – huvudsaken att du hittar en kandidat som känns bra i just ditt hjärta! Det är inte bara vår rättighet, utan snarare vår skyldighet att ta ansvar. Att gå till valbåset är det minsta du kan göra för att skapa ett smartare Finland.

Med de orden önskar jag er en riktigt solig fredag!

Foto: Sofia Ylimäki-Lindqvist

 

11 reaktioner till “Hur kan man låta bli att rösta?”

 1. Håller med, för mig är det självklart att rösta! Precis så skall det kännas bra i hjärtat. Så plikttrogen och korsholmare som jag är går jag till valurnan i mars

 2. Jag orkar faktiskt inte rösta längre, känns så totalt poänglöst. Ta nu tex Joakim Strand som exempel och hans poster på FB, gubbigare flöde får man ju leta efter. Det är bara MÄN.

  Kvinnorna är så frånvarande, och typ alla män gör sitt bästa för att utesluta och bara tänka på sig själv. Blir riktigt illamående.

  Klart jag kan rösta på en kvinna, men det här jädra gubbiga och snubbiga klimatet blir ju kvar och alla kvinnor som kandiderar verkar göra det baserat på sitt utseende. Vem poserar på allvar med en designerväska på sina planscher?

  1. Men jag vågar ändå lova att det finns kandidater som delar dina värderingar! Läget är nog inte så krasst som du beskriver det. I år ska vi alla rösta! För att markera att kandidaterna är värdelösa (vilket jag verkligen inte tycker att de är) måste man rösta blankt. Annars är det ingen som hör dina tankar! Skulle alla rösta blankt skulle man ju i alla fall få tag i problematiken. Lycka till!

  2. Men avfölj dessa gubbar på fb! Om du låter bli att rösta säger du ju indirekt att du är nöjd som det är. Vi som vill ha förändring behöver ju dig och din röst! Ge inte upp!

 3. JA! Precis så där tycker jag också. Och om man inte röstar har man ingen rätt att klaga heller då det skiter sig, eller då någon fattar riktigt dåliga beslut. Den som har röstat får däremot klaga hur högt som helst (och gärna göra något annat än det också, förstås, för att göra världen bättre). Det är min regel.

  1. Jag klagar iofs bara på att jag inte tycker det finns något att rösta på.

   Det är ju viktigt att rösta om man känner att man hittar nån man vill backa. Själv tycker jag dock som sagt att jag blivit trött på den här eviga gubbigheten i alla bilder på fb som mer eller mindre alla politiker lägger upp.

   1. Om kandidaterna är så fel och inte kör de frågor du själv är intresserad av Karin, kanske du själv ska aktivera dig politiskt. Jag lovar, det finns inget parti som säger nej till nya krafter. Du är garanterat välkommen!

 4. Tack för SÅ viktigt inlägg! Nu om nånsin ska man rösta. Om man inte har norovirus förstås. Och rösta för allt i världen inte först på person utan på ett parti och deras program. Läs på, ta reda på och fundera! Säger detta lika mycket åt mig själv som åt andra 🙂

 5. Har röstat i alla val jag fått rösta. Det hör ju liksom till, röstar man inte så ska man heller inte klaga. Och nu är det ju så lätt att hitta en passande kandidat, med olika val tester och info.

 6. Ibland, är problemet, att man ändast, kan rösta på någon, som bor på den egna Hemkommunen, fasstän Favoriten, skuölle bo någon helt annanstans och kanske, man inte ens känner någon från denn Egna Kommunen, så bort med denna Begränsning, liksom även, med, att för att kunna rösta i Församlingsvalet, måste man riktigt vara Medlem i Församlingen, för kanske en Icke-Medlem, rentut vågar säga, varför Diakonuissor, som förbjuder Skumpa i Församlingen, borde sägas upp osv. Mänade du mone Trevlig Torsdag, då detta skrivits den 14.2, eller kanske, du önskade både Trevlig Fredag och Torsdag, alltså Vändag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.