5 punkter om valet – innan valresultatet.

1. Jag har saknat engagerande debatter om frågor jag bryr mig om. Jag hade sett fram emot att det äntligen skulle finnas plats för familjen och barnen. Att vi skulle diskutera hur vi vill dela föräldraledigheter och främja ett jämställt föräldraskap. Att vi skulle bolla olika alternativ och fundera på hur familjernas vardag, småbarnsliv, dagvård, eftisar och småbarnsföräldrarnas arbetsliv ska se ut. De flesta partier har familjerna högt upp i sina valprogram, att Finland ska bli världens barnvänligaste land. Men vet inte om jag någonsin förstod på vilket sätt. 

2. Mera ideologi, tack! Jag vet inte hur ni ser på det, men skulle gärna ha sett mer ideologiska diskussioner. Tycker personligen det är ganska trist med sakfrågor. Är kanske inte vansinnigt intresserad av om du för eller mot en dieselbilar, utan jag tycker debatterna och intervjuerna blir roligast när vi serveras större linjedragningar och värderingar. Riksdagsvalet skulle ju ha världens chans att gå all in i ideologin. Vilken vardag vill vi leva i? Tycker vi har sett ganska lite sånt. I alla fall jämfört med det svenska valet. Hoppas EU-valet bjuder på mer ideologi!

3. Valkampanjerna i år var väldigt traditionella och slätstrukna. Om vi tar vägreklamen som ett klassiskt exempel – hur är det möjligt att så många tar den enkla vägen ut? Fejs, namn, nummer. Här skulle finnas så mycket roligt att göra. Men kanske är det så enkelt att tråkigt funkar, vad vet jag. Tänk vad man skulle kunna leka med nytänkande bilder, nyckelord, form, färg och storlek. Eller finns det en lag som säger att de måste vara kvadrater och likadana år ut och år in? Det samma gäller grillkorvsparty utanför S-market – nog är det ju ändå humoristiskt att det ännu funkar!

4. Outnyttjade möjligheter på sociala medier. Med tanke på hur mycket riktade och sponsrade inlägg som har nått min Facebook-feed (de senaste veckorna har jag badat i valreklam) så tycker jag det är otroligt hur många budskap som inte alls är anpassade till mig och målgruppen jag antagligen tillhör.  Här skulle man ha världens chans att tilltala olika målgrupper med olika budskap och anpassade tonfall. Men det gick nog många förbi. På både gott och ont, kanske.

5. Och du som inte ännu har röstat ska definitivt gå ut i solen och göra det nu! Ända fram till 20.00 hinner du. Om du inte röstar på något snällt och nytänkande, så är chansen stor att det blir .. ja, som det blivit hittills. Lite väl mycket gubberier och allmän trångsynthet. Upp ur soffan, hopi hopi!

Hälsningar från tåget – är nu på väg till Böle och valvakan! 

En tanke på “5 punkter om valet – innan valresultatet.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.