Till dem som behöver lite mer kraft i vardagen.

Inlägget skrivs i samarbete med Project Liv.


I dag är det mors dag
och det finns mycket man kunde säga om det. Om jag fick säga allt jag vill säga skulle vi antagligen sitta här ännu imorgon kväll.

Moderskapet innefattar alltid mer än vi någonsin kan sätta ord på. Så mycket glädje. Så mycket rädsla. Så mycket ilska. Så många skratt. Så många knip i magen. Så mycket mer av allt. Inget visste man. Ändå kastade man sig ut. För vad kan man annat göra?

I dag ska jag berätta om en liten kväll av värme från i vintras. Tänker att det passar så bra just i dag, när vi hyller det mänskliga i att vara mamma och människa. I vintras var vi bjudna på besök till Strömsö för att se Miika få sin drömdag uppfylld av Project Liv.

Det var på alla sätt en fantastisk kväll. 11-åriga Miika och hans mamma Monica kommer jag sent att glömma. Jag har kämpat mycket under vissa perioder för att hålla huvudet över ytan (att avla barn är inte riktigt min grej), men det finns vissa som får kriga mer än andra. För några slutar kriget när barnet är ute, för andra börjar det då.

Monica är en av de sistnämda, vars kamp började efteråt.

Miika föddes med en kromosomavvikelse som ingen annan i världen har. Jag ska inte dra hela storyn, men låt oss säga så här: det har inte varit lätt, på något plan. Vägen har inte bara kantats av Miikas utmaningar, Monica har också kämpat mycket med sig själv (ni kan läsa mer här och här).

Redan när mina egna barn hostar grovt och spyr i flera dagar känns det som om oron vrider om en och äter upp en inifrån. När Monica berättade sin historia är det svårt att ta in hur stora lass vissa får att bära. ”Man får inte mer än man orkar bära”, var det någon som sa. Men jag undrar.

Monica berättade hur svårt det är att sova när Miika ständigt bränner av 5 sekunders andningsuppehåll, eller hur svårt det är att sova när sömnapparaten (som ska hjälpa honom med uppehållen) för sånt oväsen. Att inte få sova på flera år gör en galen. Också de härligaste, varmaste och finaste människor smulas sönder. Den styrka som krävs för att barnskyddsanmäla sig själv, den kommer jag för evigt att beundra.

Men det var inte det jag skulle prata om i dag.

Utan jag skulle berätta om Project Liv och kvällen i vintras. Jag har förr berättat att Project Liv ordnar drömdagar för personer som behöver, det känner ni till. Miikas morfar hade tipsat om drömdagarna. Och Miika hade blivit vald! Monica bedömde att han äntligen var i ett sådant skick att han kunde åka iväg – ända till Vasa. Glädjens dag!

Miika älskar att göra mat. Och hans största idol är Micke Björklund! Buäh, redan det här upplägget gjorde mig riktigt blödig. När jag såg detta på Instagram och visste att Micke väntade på Strömsö.

På tisdag morgon när Miika, mamma och morfar anlände med tåget fick de först inleda sin vistelse med frukostbuffet på Astor och koppla av på hotellet. Sedan fick Monica åka på en kinesisk stressbehandling på Wasa Wellness. Under tiden fick Miika gosa med King charles-spanieln Nero på hotellrummet. Efteråt möttes alla upp på Friends & Burgers. Senare hämtades de upp på hotellet för att eskorteras till Strömsö för att överraskas av Micke Björklund. Ah, ni skulle ha sett!

IMG_8894.jpegIMG_8897.jpeg

Efter den här kvällen växte min respekt för Micke med flera meter. Vi vet att han är en skojig prick och att han gör god mat, men det är egentligen inte det som imponerar på mig, alls. Utan snarare de facto att Micke kan ta sig an en pojke och vara hans värld för en kväll. Vem som helst kan lära sig att laga mat och dra skojsiga jokes men det krävs ändå lite (nej, mycket!) hjärta för att tålmodigt och fantastiskt underhållande ställa till plättkalas så brandlarmet tjuter över hela Strömsö (true story).

IMG_8811.jpeg
IMG_8780.jpeg
IMG_8815.jpeg

Och de stekte och stekte och stekte! Och plättarna var så goda! Och de tog ju aldrig slut. Gick inte att ta miste på glädjen i allas ögon och magar. Vilken kväll!

IMG_8841.jpegIMG_8824.jpeg
IMG_8850.jpegIMG_8891.jpeg

Kvällen avslutades ännu med överraskningspresenter från Project Liv. Här fina Mirella som fixar det mesta kring alla drömdagar. Kläder, skönhetsprodukter ..

IMG_8887.jpeg

.. och Project Livs superhjältemantel!

IMG_8881.jpg

Och förstås: Mickes alla kokböcker!

Mycket pallar jag här i livet, men det här blir nästan för mycket. Det var en så fin kväll och jag vet att det gav familjen kraft i vardagen framåt. Drömdagarna är en hjärtesak för Project Liv och jag vet att de har betytt mycket för många – även om de sällan syns utåt eftersom alla familjer inte orkar eller vill ha sällskap. Är så tacksam att jag fick följa med och visa er.

En drömdag kan ordnas till exempel efter en tuff behandling eller efter en svår operation, för ett långvarigt sjukt barn, syskon, föräldrar eller hela familjen. Alla kan få sina drömmar uppfyllda! Även familjer med barn som avlidit kan nomineras.

Spana gärna in det fina mästerkocken i matlagningsprogrammet nedan! Som Antonomia gjorde på plats. Ska man bli nästa Micke Björklund behövs definitivt ett pilotprogram!


Till Monica
vill jag önska en riktigt glad morsdag. Och till er andra vill jag ännu påminna om att du kan bli stödjande medlem för 30 euro per år. Pengarna går bland annat till fina möten som ovan.

Du kan smidigt bli medlem genom att betala in 30 € till Project Liv r.f:s kontonummer FI76 1113 3000 6201 91. Kom ihåg att sätta namn och kontaktuppgifter i meddelandefältet. Genom att uppge din mailadress vid inbetalningen får du medlemsbrevet två gånger per år. 


 

En tanke på “Till dem som behöver lite mer kraft i vardagen.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.