Trotsåldern i försommaren.

Jag tittar på dem över köksbordet. Oftast med höjda ögonbryn these days. De upplever någon sorts förfärlig trotsålder allihop. Alla på en gång. Tror den har drabbat mig också. För jag är så trött. Då brukar trotset smitta av sig på mig (svårt att vara pedagogisk och konstruktiv i tonen när man innerst inne vill ropa att alla ska hålla käften, helst redan igår).

I dag är det tre veckor sedan febern smög sig på i planet på väg hem från Stockholm. Sedan dess har jag varit mer eller mindre krasslig (grattis på treveckorsdagen, min ovän!). En seg bihåleinflammation spänner i pannan. Och My fick feber inatt som kronan på verket. Tusen grader i sovrummet när solen stekte in imorse. Tung luft. Och där någonstans mellan lakanen låg My i en svettpöl och var kokhet.

Bingo.

Tror att det här är kroppen som säger att den behöver softa. Och det finns faktiskt inget jag hellre skulle göra än låsa fast mig i en vilostol på Replot och .. kanske läsa en bok? Dricka 3 liter vin och bada bastu i dagarna tu. Lyssnar som bäst – för första gången på superlänge – på Innan du försvinner med Jörn och Rafael Donner. Så skönt att fly i en historia. Längtar efter att läsa. Länge. I samma stol.

20190602_162034

Men det kan man drömma om när barnen kräver någon form av 24/7 livvakt mellan sig för att överhuvudtaget överleva varandra. De äldre, som alltid varit så härliga mot varandra, kan plötsligt inte vistas i samma rum utan att sakerna flyger, blodet sprutar och någon gråter. Och någonstans ligger My i ett raseriutbrott. Vad är det meeeed er? Säger jag minst tio gånger per dag. Vad ääär det som har hänt? 

Men kanske är det en lång, tung vinter som har hänt. Den här tiden på året brukar de (vi) vara trötta och då brukar det synas i mängden konflikter. Tills vi vänjer oss med ledigheten och varandra. Kanske lägger det sig snart.

Det verkar i alla fall gå lite bättre när vi bor på Replot. Ska snart flytta ut permanent, har jag tänkt. Tror också trängseln här hemma gör att barnen snabbare blir uttråkade och arga på varandra när de fysiskt är nära. Själv känns det också som om jag kan leva lite bättre där. Det blir tyvärr ingen semester i år och då får man bara göra det bästa man kan av kvällar och morgnar. Återhämtningen är livsviktig just nu – speciellt när man har ett jobb som inte sköter sig själv. Och en kropp som är trött.

20190602_130659

Har gått i arbetshandledning en tid för att lära mig hantera mina resurser, mina styrkor och mid tid. Jag tycker det är skitsvårt att leva som jag vet att jag borde. Långsiktighet har ju aldrig varit min juttu. Utan jag tenderar bränna ljuset i båda ändor. Och vissa dagar gör jag det fortfarande. Skillnaden är i alla fall att jag ser det nu. Förr trodde jag att det var så ”man gjorde”. Men jag lär mig. Och jag stakar ut gränser. Trampar över dem. Har ångest. Backar. Vilar. Testar igen. Någonstans kanske jag hittar balansen. Det har varit överraskande mycket svårare än jag trodde.

Men det är i alla fall sommar. Vi är alla friska. Det finns långa, härliga, ljusa kvällar och helger som är till för vänner, god mat och långa bastubad. Fotbollsmatcher, turneringar och solstolar som väntar på min terrass.

20190602_131240

Snart är vi här!

En tanke på “Trotsåldern i försommaren.”

  1. Ja. Början-av sommarlovet-syndrom hos oss också. Hotade mellanbarnet med att han inte får fara till sina kompisar i sommar om han inte slutar försöka ha ihjäl sina systrar då han kommer hem. Storasyster blir galen då hon aldrig får vara ifred, och minstingen bråkar (och bråkas med) allt vad hon hinner. Inte blir det ju precis bättre av att sommarlovets 2 första veckor går åt till att vänta på att få hem vår hundvalp, tiden går ju så låååångsaaamt ; )

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.