Därför skadar all male panels Österbotten

IMG_2601


Under de senaste
månaderna har (åtminstone) tre all male panels sett dagens ljus i Österbotten. Det vill säga: Paneler bestående av enbart män. Första gången trodde jag det var ett skämt, andra gången skrattade jag rakt ut och tredje gången misstänkte jag att vissa verkligen inte har fattat nåt. 

En pedagogisk förklaring vore på sin plats? 

Nå, jag är på ett relativt snällt humör denna morgon. Och ska således förklara varför jag anser att det blir problematiskt när många paneler och diskussioner i Österbottens just nu förs ur ett ganska ensidigt perspektiv. 

Och det intressanta i det här fallet är ju att många av de här personerna som sitter i de här panelerna ganska långt är personer som förknippas med Österbotten, profilerar Österbotten och så att säga för Österbottens frågor framåt. 

Ibland undrar jag om de faktiskt gör det, eller om de i själva verket för Österbotten bakåt. 

Att kvinnor, barn, icke-vita, HBTQ-personer och andra minoriteter är underrepresenterade i media, i diverse paneler och i offentliga sammanhang blir snabbt skavigt eftersom deras erfarenheter och perspektiv riskerar att hamna i skymundan – eller saknas helt och hållet (trots att de också bor här). 

Jag googlade nyss en undersökning från 2016 som sade att 80 % av experterna som syns i nyhetsmedia världen över är män – och att många helt ogenomtänkt fortsätter boka expertpaneler och jurys helt utan kvinnor. Också här i Österbotten göder vi uppenbarligen stereotypen om den manliga experten. 

“Men varför är det dåligt då?” kanske någon frågar. Nå, personligen tycker jag vi går miste om så mycket kompetens och bra idéer om vi aldrig frågar kvinnorna. Österbotten minskar för varje dag (nativiteten är låg) och vi behöver alla idéer vi kan få. Fler och bredare perspektiv gynnar hela samhället i stort. 

Det svåra i det här är ju att vi människor tenderar att vara mer positivt inställda till sådant som vi kan spegla oss i. Som liknar oss själva. Det känns tryggt och mysigt. Därför reproducerar vi mönster omedvetet. Vi har vänner som liknar oss, vi blir kära i folk som liknar oss, vi umgås med folk som liknar oss, vi jobbar med folk som liknar oss. Vi bokar paneler som liknar oss. Det är fullt mänskligt.

Problemet är ju bara när jag som underrepresenterad ska försöka spegla mig i en panel. I en all male panel fattas många gånger identifikationen för mig. Jag känner inte igen mig i det de säger, och jag kan inte ta till mig deras budskap. Jag behöver någon som pratar till mig, på ett sätt som är bekant för mig.

Representation är viktigt av två olika anledningar. Vilka som får tala på scenen har en stor inverkan på vad som kommer sägas och hur det kommer sägas. Om de som lyssnar kan se sig själva i personen på scenen är det mer troligt att de 1. blir intresserade och 2. tänker att de själva kan stå där en dag. 

Båda är viktiga!

“Vi hittade inga kompetenta kvinnor” eller “vi frågade ju, men de tackade nej” är vanliga svar på all male panel-kritik. Då tycker jag att arrangören kan ställa sig två frågor: 1. Finns det något jag kan göra för att de ska tacka ja? 2. Finns det en risk för att de inte känner sig välkomna? Att minoriteter tackar nej är inte en giltig ursäkt för homogena paneler, tro det eller ej. 

I det här österbottniska casen finns det massor av kompetenta kvinnor. Ansträng er lite hårdare (på riktigt, jag vet att ni kan om ni vill). I era nätverk finns garanterat folk som kan hjälpa er att hitta kompetenta kvinnor (annars är det fråga om svaga nätverk). 

Och du som är man – och fortfarande deltar i en all male panel: Vägra vara med. Var en föregångare och inse att det här skadar Österbottens image. Stig åt sidan och inse att förändring kräver action. Fråga arrangören: Finns det en bra fördelning i den här panelen? Om inte: Tipsa om kompetenta personer som bryter normer i olika sammanhang – ta med dem. Ni kakkar i ert eget bo, annars.

Det är många gånger obekvämt att tala om mångfaldsfrågor, men vi har verkligen inte råd att ha det så här. Vi behöver nya, spännande perspektiv och nya experter. För vi ska komma ihåg att de som är experter – eller som ofta regerar i paneler –  inte alltid har varit det. Någon gång har de också ställt sig på scenen för första gången. 

Vad riskerar vi om vi vågar ge fler chansen?

Att Österbotten blir mer inkluderande?

Att Österbotten samtidigt ser schysst ut?

 

Så här mellan dig och mig: Det är en risk vi är villiga att ta.

8 reaktioner till “Därför skadar all male panels Österbotten”

  1. Jag känner ju att det är denhär all male kulturen lite överallt just nu. Jag har sökt några arbeten denhär senaste tiden hos företag jag tror på och skulle vilja utvecklas med. De företag som har kvinnor i ledningen har alltid svarat på min ansökan. De företag med män i ledningen har jag aldrig fått svar av. Samma gäller företaget jag sj jobbar på nu. Ett stort företag med 98% män i ledningen. Det är endast ”på golvet” som vi kvinnor behövs. Där vi gör det vi ska och lyder det männen bestämmer. Och ingen av dem lyssnar på oss. De frågar nog efter våra åsikter, men skjuter ner dem i samma andetag. Kanske tillochmed med ett lilla vännen… I framtiden ska jag SÅ jobba med kvinnor som pushar framåt med armbågarna och tar plats…

  2. Amen! Och den österbottniska imagen måste breddas och precis som du säger hjälper inte detta. Ibland känns det som en liten grupp (äldre konservativa män?) har kapitaliserat bilden av vad Österbotten och österbottningar är och man själv står där på sidan och försöker säga att nej detta är inte mitt Österbotten. Österbotten är så mycket mer, kan jag också få känna mig hemma…jaja, skulle jag bo kvar i Österbotten skulle jag säkert inte stå här på sidan och skrika och istället som du försöka förändra rummen, så hejar på dig! Keep it up!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.