Topp 5: Bra just nu.

Personer som kör en överdriven optimism genom kristider vill man ju gärna slå lite försiktigt i tinningen med en gjutjärnspanna, meeen ni får ursäkta mig. Sist och slutligen finns det många saker jag genuint uppskattar just nu. Och jag tror faktiskt på att lista dem klart och tydligt. Så att man minns att vara tacksam. Här kommer den officiella 5 i topp-listan över punkter som är BRA just nu:

1. Bara vara hemma. Varje dag när jag kommer hem från jobbet vet jag att jag bara ska få vara hemma. Ibland ringer jag ännu min vana trogen till min man och frågar ”hur ser kvällen ut?” i bilen på väg hem, innan jag inser att herregud, vi ska ju bara vara hemma! Tudelat det där. Man vill ju att barnen ska ha hobbyer och vara aktiva. Men nog är det fan så skönt att inte behöva vara taxitjänst Linn Jung varje kväll. Aldrig frysa i en botniahall eller i en fenniaarena. Aldrig stressa med middagen för att någon har brådis på träning. Alltid bara göra allt i egen takt. Alldeles underbart.

2. Inga jobbresor. Visst, jag har lärt mig att älska VR, men nog är det ju en avsevärd skillnad i att bara få jobba på hemmaplan än att med jämna mellanrum göra superlånga av och an-resor till södra Finland. Resandet är så slitigt. Och krabbisen dagen efter (och då är det minsann ingen alkohol inblandad, utan tidig väckning, lång dag och sen hemkomst). Men jag tror att finländarna tar med sina digitala mötesskills in i framtiden – och att resandet kommer att minska. Skö-höönt alltså!

3. Ingen plingplångest. Aldrig oväntat besök! Huset kan se ut som en frikkin’ soptipp och man kan vara helt säker på att ingen behöver se griseriet. Men å andra sidan: Just nu har vi det faktiskt ovanligt städigt, för att det är så svårt för mig att trivas här hemma om det är EKLIT hela tiden. Men de dagarna allt bara förfaller njuter jag bara. Jag älskar alla barn och föräldrar som knackar på här annars, men gud det är så jobbigt att öppna i ett stormande hav att leriga kläder, en roskis, 78 par fotbollsskor, några skidor, bibbaböcker, Samis träningsväskor, en ikeakass och allt annat som man händelsevis kan behöva bestiga innan man kommer fram till dörrhantaget. MEN NO LONGER!

4. GårdenVi flyttade in i nya huset i november och då hann jag liksom aldrig registrera vad som fanns på gården. Men nu har vi haft så mycket tid att vara ute på gården och fixa tillsammans. Jag vet också att om det här var normala tider, så skulle jag få stå där ensam (iofs inget illa i det – om det är något man njuter av så är det ju en tyst trädgård), för de andra skulle vara på träningar. Det är ändå något speciellt i att få ha hela familjen ute på gården. På våren. I kvällssolen.

5 .. vilket för oss över till den kanske självklara punkten: Tiden. Fine, ta fram gjutjärnspannan, men nog är det ändå fint att ha alla hemma hela tiden. Allt det här önskade jag mig förr. Och nu har jag det! Visst, vi vuxna jobbar båda som normalt (och jag ännu mer än vanligt), men ändå har vi lyckats se en massa serier tillsammans (alltid roligast att se ihop!). Hittills tycker jag Kalifat på Netflix var bäst, och 22 juli på Arenan. Med barnen har vi sett Virala genier (den bästa finlandssvenska produktionen på år och dar). Jag blir glad av Matheos plinkande från pingisbordet nerifrån källaren. Jag blir glad när jag hör att Milea pratar videosamtal med Annie på övre våningen. Jag blir glad när Sami knäcker en Nocco i köket. Så fint att ha alla samlade.

Nu ska jag logga in på Svenska Yle-chatten där jag ska chatta med Amanda Audas-Kass och Antti Koivukangas efter 21. Ses där!

 

IMG_7187

2 reaktioner till “Topp 5: Bra just nu.”

  1. Man blir så glad av att läsa det du skriver. Tror inte du kommer att behöva akta dig för gjutgärnspannor. Det är så skönt att det finns såna som du som kan skriva anti-klump-i-magen-texter i dessa tider. Tack! Fortsätt så!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.